11 Aralık 2013 Çarşamba

MAYALI TUZLU LOKMA VEYA HAMUR KIZARTMASI


Malzemeler:
* Yarım paket yaş maya veya 1 paket insant maya
* 2 su bardağı kadar ılık su
* 1 yemek kaşığı toz şeker
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 3-4 su bardağı kadar elenmiş un

Ellerinize Yardım İçin:
* 1 kase sıvı yağ


Kızartmak İçin:
* Geniş bir kızartma tenceresi
* Bol sıvı yağ veya zeytinyağı


Yapılışı: Geniş bir hamur kabının içine unu eleyerek koyun, üzerine koyacağınız maya türünü koyun
suyun birazını ,şekeri ve tuzu ilave edin cıvık bir hamur olsun mayanın üzerin un ile kapatın ve 30 dk. bekletin.
Daha sonra kalan su ile hamuru yoğurun cıvık bir hamur olsun isteyen yine biraz bekletebilir. Elinizi sıvı yağ ile yağlayın hamurdan bir parça koparın simit şekli verin çok kızgın bol yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkarın yağını çeksin ve servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetidir.
* Hamurun en önemli özelliği başka mayalı hamurlara göre sulu yani cıvık olmalıdır.
* Bol yağ da kızartırsanız daha az yağ çeker.
* Yağ çok kızgın olmalıdır.
* İsteyen avucunuzun içinden hamuru sıkarak kaşıkla altından alarak tam lokma şekli gibi kızartabilirsiniz.
* Lokmayı kaşıkla alırken mutlaka kaşığı biraz suya batırın.
* Hamur iç,in bir kase mutlaka sıvı yağ bulunmalıdır.
* Hamura şekil verecekseniz yağdan yararlanın.
* İsteyen ekmek hamuru akıp kızgın yağda kızartabilirsiniz.
* Pide hamuru bulursanız daha lezzetli olur.
* Hazır hamur alırsanız yapmak kolaydır.



GÖNLÜ AYRAN OLANIN, ÇALKALAYANI ÇOK OLUR.

1 yorum:

mutfağımdanesintiler dedi ki...

Merhaba :) Bizim buralarda sıkça yapılır. Çok sevdiğim bir lezzettir. Nefis gözüküyor. Elinize emeğinize sağlık. Bana da beklerim. Sevgilerimle :)