17 Şubat 2014 Pazartesi

GÜNEY BÖLGEMİZİN DEĞİŞMEZ TATLISI KEREBİÇ


Malzemeler:

Kurabiye Malzemeleri:
* 2 çay bardağı zeytinyağı
* 1 çay bardağı su
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* 100 gr margarin ( oda ısısında)
* 1/2 çay bardağı irmik
* 1 çay bardağı pudra şekeri
* Aldığı kadar elenmiş un


İç Malzemesi:
* 2 su bardağı iri çekilmiş şan fıstığı veya ceviz
* 1 çay kaşığı dolusu tarçın

Kreması (Çöven kreması) İçin:
* 2 adet çöven otu
* 4 su bardağı su
* 5 su bardağı pudra şekeri

Kremanın Hazırlanması: Çöven oyunu yıkayın büyük bir tencere koyun üzerine 4 su bardağı su koyun bir gece su içinde bekletin.Ertesi gün çöven otlu suyu 2 saat kaynatın azalan suya tekrar 1,5 su bardağı su ilave edin,kaynayan çöven otunu süzün, su sıcakken şekeri ekleyin biraz ılıyınca mikserle köpük köpük oluncaya kadar çırpın, kıvamı koyulaşınca krema olmuş demektir. Servis için kullanabilirsiniz.


Kurabiyenin Yapılışı: Kurabiye malzemesinin hepsini geniş bir kap içinde kulak memesi yumuşaklığında yoğurun, 1 saat buzdolabında hamuru dinlendirin, dinlenen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın avucunuzun içinde açın tarçınla karıştırdığınız fıstıklı tarçından koyun, ağzını elinizle yuvarlaya yuvarlaya kapatın, istediğiniz şekli vererek yağlanmış veya yağlı kağıt yayılmış fırın tepsisinde 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin, fırından çıkan ve soğuyan kerebiç kurabiyelerinin üzerine krema dökün ve servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Kerebiç tatlısı çok lezzetli güney bölgemizin vazgeçilmez ramazan tatlısıdır.
* Günümüzde artık her zaman temin edebiliyorsunuz.,
* Kurabiyenin yapılması kolay ama kremayı bulmak veya yapmak gerekir.
* İsteyen çöven kreması yerine krem şanti ile servis yapabilir.
* Süt kreması ile servis yapılabilir.
* Çöven otunu bulduktan sonra yapmak kolaydır.
* İçine istediğiniz kuru çerez malzemesi koyabilirsiniz.
* Bana çöven otu Mersinden gelmişti.
*  Kurabiyeye istediğiniz şekli verebilirsiniz.
* Bazı bölgelerde kurabiyeleri fazla kızartmıyorlar.
* Kurabiyeleri kremaladıktan sonra biraz dolapta bekletirseniz daha lezzetli olur.
* Ben kremaya biraz tarçın ekledim.
* İsteyen kurabiyeyi sade pudra şekeri serperek servis yapabilir.
.


MERCİMEK GİBİ KARNI BELLİ, NE SIRTI

1 yorum:

Bir Dilim Aşk dedi ki...

Ellerinize sağlık. Sevgilerimle...